𝜱ΔΓΞΨβαΘπξ

Lunchlezing Talent&Pro: 68 pensioenfondsen korten, en dan?

Where: Ravelijn 2503

Wednesday 3 December 2014 from 12:40 until 13:30

Download iCal file

68 pensioenfondsen korten, en dan?

Iets meer dan 16 procent van alle Nederlandse pensioenfondsen heeft op 1 april 2013 de pensioenen verlaagt. Dit heeft De Nederlandsche Bank (DNB) bekendgemaakt. De rente staat vandaag de dag historisch laag, wat gaat er dit jaar gebeuren?

Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Hoe komt het dat een Pensioenfonds moet korten? Dit hangt samen met de dekkingsgraad, maar hoe zit zo'n dekkingsgraad in elkaar? Welke invloed hebben de waarde van aandelen en de rentestand op deze hoogte van de dekkingsgraad? En welke rol speelt de Actuaris in het proces van berekenen en sturen op deze dekkingsgraad?

Meer dan een jaar na het verlagen van de pensioenen door een aantal fondsen blijft het onzeker in pensioenland. Met koppen als “Dekking pensioenfondsen blijft onder de maat” en “Topvrouw PGGM bezorgd over onrust pensioenen”blijft de media aandacht geven aan pensioenen. In Radar werd gesproken over het verschil tussen een onzeker reëel pensioen en een nominaal pensioen. Onderwerpen die afgelopen 30 jaar waarschijnlijk nooit tijdens het avondeten zijn besproken zijn nu in miljoenen huishoudens op TV, in de krant of op NU.nl in beeld te vinden. Tenzij je natuurlijk een actuaris als partner had, dan was je er allang mee doodgegooid.

Maar wat heeft de actuaris afgelopen 30 jaar gedaan in de schaduwen van pensioenland? Er is veel veranderd voor de actuaris sinds de DOTCOM bubble, financiële crisis, mensen die steeds ouder worden en een rente die sinds 1540 niet zo laag heeft gestaan. Maar wat doet de actuaris eraan?

Talent&Pro geeft op 3 december bij Abacus een lezing over het actuariaat en het vraagstuk dekkingsgraad bij pensioenfondsen specifiek. Ook geïnteresseerd in het onderwerp? Neem gerust contact met Talent&Pro op over de mogelijkheden voor een lezing.