ΨΔΓπξΞαβ𝜱Θ

W.S.G. Abacus

Abacus is de studievereniging van Technische Wiskunde in Twente. Met haar 603 leden is het ook de grootste wiskundige studievereniging van Nederland. De naam ‘Abacus’ komt van het Chinese telraam met dezelfde naam. Soms kom je er nog eentje tegen in Nederland, vooral in oosterse winkeltjes of restaurants. Het is verbazingwekkend om te zien hoe snel hier mee te rekenen is, en ook wat hier mee te berekenen is. Zelfs worteltrekken is mogelijk met de Abacus, probeer dat maar eens met een gewoon telraam!

Ten grondslag aan Abacus liggen twee doelstellingen. Ten eerste is dat het promoten van de wiskunde en ten tweede het verbeteren van het contact tussen wiskundigen, bijvoorbeeld studenten en docenten, maar ook wiskundigen van buiten Twente.

Om deze doelstellingen te bereiken organiseert Abacus allerlei activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn lezingen, excursies, symposia en studiereizen. Dit zijn de “serieuze” activiteiten, meestal georganiseerd voor en door studenten, om de simpele reden dat ze eenzelfde interesse delen: wiskunde. Naast deze serieuze activiteiten organiseert Abacus ook regelmatig activiteiten die minder met wiskunde te maken lijken te hebben, zoals bijvoorbeeld borrels, spelletjesavonden, een gala en feesten. Toch blijf je met deze activiteiten onder wiskundigen en zal dit ook zo nu en dan naar voren komen. Een voorbeeld hiervan is de kansberekening tijdens pokeravonden.

In samenwerking met de opleiding verzorgt Abacus elk jaar de introductie van AM (een driedaags kamp), speciale borrels en propedeuse- en bachelordiploma-uitreikingen. Ook is er elk jaar de ouderdag, georganiseerd door de eerstejaarscommissie, waar ouders van eerstejaarsstudenten de kans krijgen om kennis te maken met Abacus, AM en het studentenleven.

Aangezien een relatief groot deel van de leden medewerker is, probeert Abacus ook deze leden tegemoet te komen. Activiteiten zoals een ‘Mathematisch Café’ en ‘Onderzoeker Onderzocht’ zijn interessant voor zowel studenten als medewerkers. Zo kan je een docent ook nog eens op een informele manier tegenkomen. Zes keer per jaar maakt Abacus, in samenwerking met de opleiding een blaadje: de ‘Ideaal!’. Hierin worden alle leden op de hoogte gehouden van alles wat er binnen Abacus en de opleiding gebeurt.

Tenslotte verkoopt Abacus ook nog allerlei dingen, waarvan de boeken de belangrijkste zijn. Abacus hoeft geen winst te maken en dus kan ze de boeken veel goedkoper verkopen. Meestal heb je je lidmaatschap (€8,50 per jaar) er na één keer boeken kopen al uit.

Ben je geïnteresseerd? Wil je nog wat meer weten? Kom een keertje langs in de abacuskamer, er zijn daar genoeg mensen je vragen te beantwoorden. Een keertje bellen of een e-mail sturen mag natuurlijk ook. We hopen je snel te mogen begroeten als AM-student en Abacuslid!

Foto abacuskamer