𝜱ΔΓΞΨβαΘπξ

About Jan-Tino Brethouwer

Jan-Tino Brethouwer

Beste Lezer,

Sinds 9 september 2014 heb ik het voorrecht mij penningmeester van het 47e bestuur des W.S.G. Abacus te mogen noemen. Een taak die ik met veel plezier en naar het best van mijn vermogen zal vervullen. Maar er is veel aan die dag voorafgegaan, dus laat ik maar bij het begin beginnen.

Ik werd geboren op 22 Juni 1994 in Deventer. Hier ben ik geboren en getogen. Op de basisschool bleek ik al snel een aanleg voor wiskunde te hebben. Helaas kon dankzij mijn dyslexie niet hetzelfde gezegd worden over mijn taal. Na groep 3 ben ik verhuisd. Ik woonde weliswaar nog steeds in Deventer, maar moest toch van school wisselen. Ik ben toen op de montessori school terecht gekomen, wat mij altijd goed is bevallen.

Toen het eenmaal tijd was om naar de middelbare school te gaan heb ik gekozen voor het Baudartius in Zutphen. Dit was echter wel 20 kilometer verderop, waardoor ik elke dag met de trein heen en weer ging. Ook hier haalde ik altijd al prima cijfers voor wiskunde, maar mijn echte passie begon pas in de vierde.

Het was namelijk zo dat ik in de vierde voor het eerst meedeed aan de wiskunde olympiade. Hoewel ik altijd ook genoten heb van de kangoeroe wedstrijd, bleek dit het echte werk te zijn. Uitdagende problemen met vaak elegante oplossingen. Na 2 rondes doorgekomen te zijn werd ik uitgenodigd om trainingen te mogen volgen voor de finale. Deze trainingen vonden plaats op de UT, dus zo heb ik ook Enschede leren kennen. Ik weet nog hoe ik daar inductie uitgelegd kreeg, een principe waar ik als 15-jarige weinig van snapte, maar wel achteraf trots aan iedereen die maar luisterde probeerde uit te leggen. Het hoogtepunt voor mij was toen ik door deze trainingen 2 van de 3 uur wiskunde in de week miste en mijn wiskundedocent tegen mij zei: "Als je die olympiade kan, kun je dit ook wel, waarna hij mij vrijstelling gaf voor het proefwerk.

Een jaar later, in de 5e, deed ik weer mee. Deze keer werd ik naar Nijmegen gestuurd voor de trainingen. Daar heb ik wederom heel wat leuke mensen ontmoet. Het waren ook deze trainingen die mij leerde dat wiskundigen eigenlijk best gezellige mensen waren. Hierna stond eigenlijk al vast dat ik wiskunde wou gaan studeren. En na wat open dagen was het voor mij duidelijk dat ik naar Enschede wou.

Ik ben sinds mijn eerste jaar actief geweest, al was het dan niet bij Abacus. Ik ben halverwege mijn eerste jaar bestuur geworden van Sagittarius, de boogschietvereniging van de campus, waar ik vandaag de dag nog steeds graag ga schieten. Ik bracht echter wel veel tijd door bij Abacus, en daarom ben ik in mijn tweede ook daar actief geworden, door plaats te nemen in de Twick-In 2014.

Toen mijn bestuursjaar van Sagittarius langzaam ten einde liep, realiseerde ik me dat ik nog niet klaar was met besturen en dat ik eigenlijk wel een groter bestuursjaar wou doen. Voor mij was er geen andere keuze dan Abacus, ik had daar inmiddels zoveel tijd doorgebracht dat het mij geweldig leek om daar bestuur van te zijn. Dus heb ik gesolliciteerd, en nog voor ik uit het Sagittarius bestuur gedechargeerd werd, was ik kandidaat-bestuur van W.S.G.Abacus.

Daarna kwamen de mooie ervaringen van kb-bekendmaking tot constitutieborrel en inmiddels ben ik hard bezig met mijn bestuurswerk. Alle ervaringen tot nu toe waren geweldig en ik hoop samen met mijn medebestuurders de rest van het jaar net zo mooi te maken.